fbpx

Så väljer du drivmedel till din tjänstebil!

Elbil, Plug-in hybrid, bensin eller diesel? Vi besvarar dom viktigaste frågorna du bör tänka på när du väljer drivmedel till din tjänstebil!

Gör en bättre och mer klimatsmart bilaffär genom att välja rätt typ av drivmedel till din nya tjänstebil. För att avgöra vilken typ av drivmedel som är bäst för företagets tjänstebilar behöver du göra en sammanvägd bedömning av fler olika faktorer. Både ekonomi och miljö påverkas av ditt val. Här är de viktigaste frågorna att besvara:

Hur är ditt körmönster?

Både när det gäller drivmedelskostnad och miljöpåverkan har ditt körmönster stor betydelse för vilken typ av drivmedel som är mest fördelaktigt.

Behöver du enbart kunna ta dig korta sträckor med din bil, upp till ungefär 3 mil per dag, är en renodlad eldrift eller hybridbil ett bra val. Nya elbilar erbjuder en positiv och annorlunda körupplevelse. Du håller nere klimatpåverkan och laddkostnaden per mil är lägre än drivmedelskostnaden motsvarande bensin- eller dieselbil. Kör du mestadels korta sträckor, upp till cirka 3 mil, är en laddhybrid också ett lämpligt val. Här klarar du merparten av dina resor på eldriften, men har möjligheten köra enstaka längre turer på bensin utan att behöva göra uppehåll för att ladda bilen.

Pendlar du till en närliggande stad passar laddhybriden också bra så länge som du inte regelbundet behöver gå över till bensindrift för den större delen av resan. Hybridbilar har generellt små tankar och små batterier för eldrift, men kombinationen ger ändå en bra prestanda till en relativt låg kostnad. Däremot ska du tänka på batteriet och elmotorn adderar extra vikt till bilen och bränsleförbrukningen den tid du kör på bensin därför blir högre än för en konventionell bil. Har du långt till jobbet, eller om du ofta kör långa sträckor i tjänsten, är en bränslesnål diesel därför ett klokare val, både vad gäller driftsekonomi och koldioxidutsläpp.

Hur viktigt är bilens förmånsvärde?

Bilens förmånsvärde är av betydelse, inte bara för den anställdes ekonomi, utan också för företaget som ju betalar sociala avgifter för alla typer av anställningsförmåner. Elbilar och pluginhybrider har med gällande skatteregler ett lägre förmånsvärde vilket betyder att både anställd och företag betalar mindre i skatt för dessa.

För bensin- och dieselbilar gäller att den extra fordonsskatten på bilar som släpper ut mer än 95 gram koldioxid per kilometer (malus) adderas till bilens förmånsvärde. Skatten betalas för varje extra gram koldioxidutsläpp över 95 g/km och därmed kan förmånsvärdet faktiskt öka en hel del för vissa bilmodeller. Behöver du en bil som går på ett traditionellt drivmedel och är ute efter att hålla nere förmånsvärdet bör du alltså titta efter en bilmodell med låga koldioxidutsläpp.

Varför är andrahandsvärdet så viktigt?

Andrahandsvärdet för en tjänstebil är ofta avgörande när man räknar på den totala kostnaden för företagets bilar. Ofta styr prisutvecklingen för olika drivmedel som vad som är mest populärt på andrahandsmarknaden. Rena elbilar, som BMW i3, har hittills stått sig bra. Även pluginhybrider ger ett bra andrahandsvärde. De dyraste bilarna med största motorn har blivit allt mindre attraktiva. En bil med låg bränsleförbrukning är därför ett förnuftigare val även vad gäller andrahandsvärdet.

När det gäller valet mellan bensin eller diesel som drivmedel är det svårt att veta exakt hur framtida skatter eller andra regleringar kommer att slå, och vad som därmed kommer att vara mest efterfrågat om några år. Se därför i första hand till dina egna förutsättningar och vad som är mest fördelaktigt för dig och ditt företag.

Vilka praktiska förutsättningar har du som förare?

Vill du satsa på en el- eller hybridbil behöver du försäkra dig om att de praktiska förutsättningarna är tillräckligt goda för dig som förare.

Elbilar kan du ladda relativt snabbt via snabbladdare där 30 minuters laddning ger 30 mil. Det är nästan som att tanka bilen med bensin, men kräver kanske lite mer planering. När det gäller hybridbilar krävs längre laddningstid och därför underlättar det om du kan ladda bilen antingen hemma eller på jobbet. För att inte äventyra elsäkerheten ska bilen helst laddas via en särskild laddbox. Laddboxen ger också andra fördelar som lastbalansering och skydd mot obehörig användning.

Vintertid behöver du ta hänsyn till att kylan påverkar batteriet och den räckvidd du kan få ut. Mest får du ut av batteriet om det har laddats fullt precis lagom till att du ska använda bilen. Då är batteriet redan uppvärmt av att ha laddats och du får en god räckvidd. En bil som ha så kallad fördröjd laddstart kan börja ladda batteriet sent på kvällen eller natten. Då slipper du förlora räckvidd på att ditt fulladdade batteri kyls ned under de kalla morgontimmarna innan du ska till jobbet.

Även uppvärmningen av kupén sker med energi från batteriet, så goda möjligheter till laddning gör definitivt livet med hybridbil mycket lättare.

Sammanfattning

Elbil:

En elbil är i allmänhet det som belastar miljön minst. Om du laddar bilen med svenskproducerad el kan du vara trygg med att koldioxidutsläppen ligger mycket lägre än med fossila bränslen. Du får ett lågt förmånsvärde, låg drivmedelskostnad och troligen ett bra andrahandsvärde.

Plug-in hybrid/laddhybrid:

Plug-in hybriden kan vara allt från ett bra val, både för miljö och ekonomi till det allra sämsta. Allt beror på om du kan hålla dig inom laddräckvidden i tillräckligt stor utsträckning. Hittills har andrahandsvärdet på BMW:s laddhybrider stått sig bra.

Bensin och diesel:

Det är välkänt att dieselbilar drar mindre per mil, jämfört med motsvarande bensinbil. De ger därför ofta en bättre bränsleekonomi och lägre utsläpp av klimatpåverkande koldioxid. Däremot är skatten högre under de första 3 åren. Om du vet hur långt bilen kommer att rulla varje år kan du relativt lätt räkna på om bensin eller diesel är bäst ur kostnadssynpunkt. Det talas ibland om att utsläppen av kväveoxider och sotpartiklar är större från dieselbilar. Sanningen är att nya bilar har väldigt bra partikelfilter som effektivt renar avgaserna. Så länge bilen uppfyller utsläppsklass Euro 5 eller 6 kan du känna dig helt trygg med att välja en dieselbil. Sträva däremot efter att hålla nere skatt och förmånsvärde genom att välja en bensin- eller dieselbil med lågt koldioxidutsläpp.

Corporate Sales Team

Är du ansvarig för ditt företags bilar och har du frågor gällande tjänstebilar eller ramavtal? Välkommen att kontakta oss på M Bilar Group Business.

ERBJUDANDEN TJÄNSTEBILAR

Unika erbjudanden för dig som kör tjänstebil.

Oavsett dina behov och förutsättningar har BMW en tjänstebil för dig. Vi har en mängd olika modeller, här uppdelade efter 6,5 till 10,5 prisbasbelopp. Priser och basbeloppsnivåer nås genom tecknande av 10% ramavtal via återförsäljare eller finansiering genom BMW Finacial Services.

Välkommen in

Besök oss gärna i våra anläggningar i Eskilstuna, Västerås, Borlänge, Mora och Örebro